18
jan

Arctic Cat Cup 2016

Dubbelt Finland i Arctic Cat Cup 2016

Aki Pihlaja_1

Foto: Skotercross.se

Efter två rafflande tävlingsdagar på Gräfsåsen i Östersund blev det till slut Aki Pihlaja från Finland som fick höja den prestigefyllda pokalen. Det efter att han haft ledningen ifrån början till slut i Openklassen på den tuffa tävlingsbanan. Därmed blev Aki också den första utlandsfödda segraren i Openklassen sedan Janne Tapio (också Finland) vann 2007.

Open

David Reponen var efter sina två kvalsegrar och vinsten i duellen Cat Attack storfavorit till segern. Men i finalen seglade Aki Pihlaja, Finland snabbt upp i ledningen och medan de andra hade fullt upp att göra upp om andraplatsen skapade Aki ett bra försprång. Som behövdes för tvåan Viktor Hertén, Finland, var inte långt efter. Trea blev till slut Oskar Norum, Umeå AK som blev långt efter i starten.

Martin Moland

Foto: Skotercross.se

Stock

Fjolårssegraren Martin Moland, Norge, övertygande inte helt i kval och semifinaler. Istället lades favoritskapet på Johan "Lång-Johan" Eriksson, Team Walles MK. Men väl i final visade Martin sin styrka och var aldrig riktigt hotad. Johan Eriksson som även förra året blev tvåa visade stor rutin när han skuggade Emil Harr, Gargnäs MK, länge i finalen innan han gjorde det avgörande draget. Emil körde in på en mycket fin tredjeplats.

Malene Andersen

Foto: Skotercross.se

Damer Stock

Förhandssnacket gick mycket om överlägsna Ronja Revelj, Team Walles MK, eller nykomlingen och stora överraskningen Ellen Bäcke, SMK Ockelbo, skulle ta hem finalen. Istället blev det Malene Andersen, Norge som tog hem segern. Malene som var en av förhandsfavoriterna stack inte direkt ut i listorna innan finalen. Men i finalen slog hon alltså till. Tvåa blev årets överraskning Ellen Bäcke, SMK Ockelbo, som kommer direkt från ungdom till Damer Stock. Hon visade på fantastisk körning som de andra hade svårt att matcha. Emilia Dahlgren, Team Walles MK, krigade till sig den tredje och sista pallplatsen.

Ungdom 14-16

Här blev det favoritseger i form av Gustav Salomonsson, Team Walles MK, som var kvaletta. Kvalen visade att det skulle stå mellan honom och John Wolden, Norge, och det visade sig att det skulle stämma. John körde in på silverplats efter att ha gett Gustav ett riktigt bra race ända in på mållinjen. På en fin tredjeplats körde Jens Vikman, Malmfältens MCK, in.

Ungdom 12-14

Positivt nog har den yngsta ungdomsklassen vuxit till i år vilket bådar gott för tillväxten i sporten. Och växt bäst verkar segraren William Svensson, Tavelsjö SK, gjort. Han var totalt överlägsen i dagens race. På andraplats körde Gustaf Lindgren, Lingheds SK, in och bronspengen gick till Lucas Vikström, Infjärdens RSK.

Kompletta resultat finns på www.arcticcatcup.se/resultat

Arctic Cat Cup är Europas största och världens äldsta skotercrosstävling och arrangeras i Östersund, Jämtland. Årets upplaga var den 44:e i ordningen.

KONTAKTA OSS

SNOWMOBILE

Malmgatan 4

794 31 Orsa

redaktionen@snowmobile.se