11
jan

Arctic Cat Cup

Dags för 45:e upplagan

acc

Lördagen 14 januari och söndagen 15 januari sparkar skotercrossäsongen igång i Europa. Det sker som vanligt på anrika Gräfsåsens skoterstadion utanför Östersund där skotercrossförare i alla former, från debutant till elit drabbar samman för 45:e gången.

Som vanligt har snöläget åkt berg och dalbana i Östersund men precis som alltid brukar det ordna till sig någon vecka innan.

- Ärligt talat brukar vi ha ont i magen innan arrangemanget när det gäller tillgång på snö. Men nu börjar jag känna mig så rutinerad att jag inte haft ont alls till i år, säger Johan Olofsson som är Race Director för Arctic Cat Cup. Vi har gott om snö och det kommer att bli lagom kallt dessutom så det ser riktigt bra ut, fortsätter Johan.

Arctic Cat Cup lockar alltid ett stort startfält, årets upplaga är inget undantag. 170 förare fördelat på klasserna Open, Stock, Damer Stock, Ungdom 14-16 och Ungdom 12-14 gör sig redo för säsongens första tävling.

- Vi har ett bra startfält där det är extra positivt att det är många förare i ungdoms- och damklassen. Och vi har också många stjärnåkare som exempelvis svenska mästarna Oskar Norum och Emilia Dahlgren på plats. Plus att vi har tunga namn som John Stenberg som körde i amerikanska serien förra året och Johan Lidman som gör comeback efter en skada. Största favoriten är dock Marica Renheim som gör ett av sina få framträdanden på skotercrossbanorna i vinter. Hon lade egentligen av förra säsongen efter tre raka överlägsna titlar i den amerikanska serien, vinst i världsmästerskapen för damer och tre raka SM-guld, säger Johan Olofsson.

Marica är därmed en av favoriterna till det nyinstiftade priset Snow Star Award som segraren i Damer Stock tar hem. Priset instiftades i år för att hedra Sno-Tric Cup som är grunden till dagens tävling. Därmed har även alla seniorklasser ett särskilt extra pris: Open – Arctic Cat Cup (vandringspokalen) och Stock – Janne Jacobs Memorial.

Mellan söndagens finalomgångar blir det den årligt återkommande specialtävlingen Cat Attack. I den möts åtta urvalda toppförare i en duell två och två tills det bara finns en förare kvar. En spännande och populär tävlingsform.

KONTAKTA OSS

SNOWMOBILE

Malmgatan 4

794 31 Orsa

redaktionen@snowmobile.se