04
apr

Snöläget inför SM-finalen

Snöläget inför SM-finalen i skotercross den 8 april på Östersunds skidstadion

dam

På lördag intar skotercrossen Östersunds skidstadion för andra gången någonsin. Senast var det vid SM-finalen i skotercross 2011 och den här gången är det SM-final, Sverige Cup-final, Oktan Freestyle Show och knatteskoterrace. Men den stora frågan är väl förstås... snö?

- Ja det ser väl ytterst allvarligt ut med snöläget. Planen var att vi skulle använda den snö som finns inne på Skidstadion plus att det skulle tillverkas en del snö vid slänten bredvid läktaren. Men den varma vintern har gjort att snötillverkningen fått koncentreras till snölagringen plus att den snö som finns inne på stadion nu mest består av is, säger Johan Olofsson som är arrangemangsansvarig.

Men än är det ingen fara för att tävlingen inte ska kunna köras. De fantastiska entreprenadföretagen som hjälper Östersunds snöskoterklubb har nosat reda på snö så det räcker och blir över.

- Det gäller att ha bra folk som hjälper till. Den snö som finn s på Skidstadion kommer vi att bygga grundstrukturen av och sedan kör vi hit snö från externt håll så det kommer att bli en bra bana. Men det kommer också att innebära ökade kostnader som blir kännbara för en förening där alla jobbar ideellt, menar Johan.

På fredag den 7 april öppnar anmälan till tävlingen och på lördag 8 april kör vi igång på årets SM-final där Sveriges och därmed Europas bästa förare i klasserna Open, Stock och Dam Stock gör upp om SM-gulden. Dessutom kommer de bästa förarna i Sverige Cup (som består av förare som kör i klassen under SM och två ungdomsklasser) högflygande freestyle uppvisning och knatterace där barn upp till 10 år tävlar på miniskoter. BRP kommer att finnas på plats för att visa 2018-års Ski-Doo och Lynx och även Arctic Cat samt Polaris finns på plats för att visa nästa års modeller.

- Upplägget är så här att vi kör igång Sverige Cup klockan 09.00 och sedan vid 11-tiden tar vi paus och bygger om banan. Då kör vi även Oktan Freestyle Show och det händer en massa andra aktiviteter på området. Klockan 13.00 kör SM-finalen igång och 14.00 kör knatteklassen igång. De stora skotrarna kör på en bana som är byggd framför stora läktaren och knatteklassen kör på en bana bakom stora läktaren. Klockan 16.00 beräknas SM har kört klart och då kör vi knattefinalen. Det kommer att bli en häftig dag på Skidstadion, avslutar Johan Olofsson.

KONTAKTA OSS

SNOWMOBILE

Malmgatan 4

794 31 Orsa

redaktionen@snowmobile.se