Boondocker by Chris goes Radien

Säsong 2 Del 1

Offseason

Nu under sommaren har jag inte gjort så mycket på själva skotern förutom planerat uppdateringar och beställt delar. Det kommer bli en total färgändring vilket betyder att snart kommer jag plocka isär hela maskinen för att kunna pulverlacka delarna igen till annan färg. Dock har jag inte legat på latsidan utan nu under sommaren har jag grejat med att iordningställa garaget med en del uppdateringar.

 

 

 

Nytt skotersläp

Fick åka en bra bit för att hitta ett passande släp till ett passande pris.

Jag har under många år kört med ett gammalt ÅTM släp från mitten på -80talet. Även om jag renoverat det så har det ju inte motsvarat dom nya släpen som finns på marknaden idag. Jag har kollat runt på BRP/4P släpen och kom ganska så tidigt framtill att ett TXI 380 funkar perfekt för mig. Dock är ju dessa ganska så dyra speciellt med alla tillbehör som jag gärna vill ha. Dessutom hade jag ju svårt att sälja mitt skotersläp här i södra Sverige på ett enkelt sätt, så jag ville hitta en firma som kunde ge ett bra pris för mitt gamla i inbyte. Blocket är ju en säker källa för att hitta lämpliga släp och hittade en firma uppe i norr som ofta hade ut både nya och beg. släp. Så jag tog kontakt med Nian AB som ligger utanför Älvsbyn och hade turen att dom precis skulle sälja iväg ett demosläp av precis den modellen som jag var ute efter. Som så ofta var också detta demosläp lite extra utrustat så det passade mig perfekt. Så denna affär gjorde jag upp från solstolen på Cypern där jag då var och hade semester med familjen. Sen då jag kom hem till Sverige så bestämdes en tid när jag skulle hämta släpet. Som vanligt är ju nackdelen att bo i södra delarna av Sverige att alla sådana här resor blir långa då man skall upptill ”skoterland”. Denna tripp blev nästan 300mil.

Dock passade jag på att hälsa på lite skoterkompisar under trippen. Utanför Östersund passade jag på och stanna till hos Thomas Wärdell och diskuterade lite om kommande vinter och lite annat allämnt om ”skoterlivet”. Efter att hämtat skotern utanför Älvsbyn så styrde jag kosan ner till Sundsvall där ett besök hos Patrik på Wrappington var inplanerat. Där diskuterades både wrap till nya släpet och till skotern.

 

 

Uppdateringar i garaget

Första uppdatering som gjordes i garaget i sommar var en ny verktygsvagn. Den är betydligt större och proffsigare än den gamla som jag hade haft ett tag. Dock är det ju en hel del jobb med att inreda en ny verktygsvagn. Gäller ju att fixa iordning så att verktyg inte ligger huller om buller i lådorna. Så efter en del googlande hittade jag en del tipps som jag kunde använda för att fixa iordning i lådorna. Köpte även in en speciell foam som lätt kunde skäras till för att hålla verktyg på plats i vissa lådor. Till sist avslutade jag med att fixa till lutseendet med en wrap som jag specialbeställt från Wrappington med egen design.

 


Nästa grej att ta tag i var mitt CNC projekt som jag påbörjade förra året men som jag fick lägga på is då snöskotern dök upp och jag fick prioritera den plus att jag saknade vissa delar för att kunna färdigställa vissa monteringar. Nu hade jag fått hem allt och började med att fixa montering av alla stegmotorer.  Sen var det att koppla in motorerna, dessa är ju inte som en vanlig elmotor utan det är 8st kablar på varje motor och jag har ju 3st. Jag monterade kontakstycken på kablaget från motorerna så dom skullevara enkla att koppla ihop med min styrbox.

Då allt var ihopkopplat för en testkörning så hände ju ingenting. Så det var bara att börja felsöka både i det elektriska och sen även i inställningarna i datorn. Första steget var att få motorerna att röra sig överhuvudtaget. När jag lyckades med det så var nästa steg att få dom både att röra sig rätt sträcka och i rätt riktning. Så det var en hel det mätande och justeringar i datorns inställningar för att få allt rätt.

Nästa steg var att färdigställa ”lådan” som jag monterat fräsen i för att förhindra att frässpån flyger runt i hela garaget. Där har jag också monterat styrning för kylning, nödstopp, styrning av spindel och ett litet datorbord för tangentbordet och musen. En bonus jag lyckades få att funka var att jag även kan styra fräsen från en Xbox kontroll som gör att jag kan stå precis vid fräsen då jag skall tex nollställa koordinaterna innan fräsning. Nu börjar det mesta vara klart så jag kan snart köra en första testfräsning, jag väntar bara på lite verktyg till fräsen.

Facebook
www.facebook.com/Lynx.Boondocker.By.Chris

Instagram
www.instagram.com/chris6000

Vi använder cookies för att säkerställa att vi ger dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen antar vi att du är nöjd med det. Acceptera Läs mer