Checklista försäsong

Är din skoter redo?

Nu är det hög tid att kolla igenom din snöskoter så att du står redo när snön faller!

Text & Foto Stefan Sund

De flesta snöskotrar har en mycket bra instruktionsbok där det står hur du ska sköta underhållet av din snöskoter. Då det skiljer lite mellan märken och modeller är det bra att ha den tillhands när man gör klar skotern för säsongen. Visst kan det gå bra att ignorera allt detta i några år men tillslut kommer verkligheten att komma ikapp en, och då oftast vid sämsta möjliga tillfälle mitt ute i ingenstans och i värsta fall kan man inte ta sig hem. Kolla dessa punkter innan säsongen drar igång för att vara på säkra sidan.
Här kommer en lämplig checklista att följa och dessutom ligger det med en film som visar när vi går igenom vår skoter inför säsongen.

Det behövs inte allt för mycket saker för att kunna gå igenom skotern.
 1. Variatorer
Börja med att göra rent variatorerna, gärna med hjälp av tryckluft för att blåsa bort damm först. Om remmen fortfarande sitter kvar sedan förra säsongen tar du loss den nu. Gör rent variatorskivorna med någon typ av slipduk för att få bort gummirester. Rengör sedan skivorna med aceton eller någon typ av sprit. Inspektera remmen och återmontera om den är fin. Annars tar du den som reservrem och monterar en ny. Kontrollera remmens spänning enligt instruktionsboken.

 2. Batteri?

Om din skoter har ett batteri är det hög tid att koppla upp det mot en batteriladdare!

☐ 3. Matta

Ser mattan ut att gå rakt? Kolla avståndet mellan klackarna på mattan och slidsen. Är det snett så justerar du det enligt instruktionsboken samtidigt som du kontrollerar att spänningen blir riktig. Här bör man hissa upp skotern bak så att man kan köra runt mattan.

Passa även på att inspektera mattan efter skador, det är nu det finns tid att byta matta om den är för skadad inte när snön kommit!

 

 

4. Slides & mattclips
När skotern ändå är upplyft bak passar du på att inspektera hur mycket det är kvar av slidsen. Kolla även att alla mattclips sitter kvar.

 

 5. Boggihjul & lager
Försök rucka och snurra på alla boggihjul. Verkar något lager eller hjul dåligt byt ut det.

☐ 6. Boggi
Passa även på att kolla hela boggin, är balatremmen hel, dämpare, skenor och stag. Spruta in fett i alla nipplar tills gammal fett kommit ut. Använd ett fett som klarar kyla. Finns det nipplar i framvagnen smörjer du även dem.

☐ 7. Skidor
Lyft skidorna och kolla hur mycket det är kvar av styrstålen. Kolla även efter skador på skidorna samt toe in/out, justera efter instruktionsboken.

 

8. Kedja

Kolla kedjespänningen genom att låsa parkeringsbromsen och rucka sekundärvariatorn från sida till sida. Här ska det finnas ett spel på runt 1 cm. Är det för mycket aller för lite kolla instruktionsboken och spänn därefter. Bytte du inte kedjehusoljan när du ställde undan skotern kanske det är dags nu!

Kontralera oljenivån i kedjehuset.

 

9. Vätskor
Ta en titt på att alla vätskor är påfyllda enligt instruktionsboken, främst kylarvätska och olja.

☐ 10. Skönhet!
Nu är det även dags att tvätta av och putsa upp din älskling innan vintern!

thumbnail of cheklista
Checklista för utskrift

 

Vi använder cookies för att säkerställa att vi ger dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen antar vi att du är nöjd med det. Acceptera Läs mer