Eldade skotern för att rädda sin vän.

Nu har äventyret blivit barnbok.

Äventyret

En kall lördag, vintern 2003 for vännerna Albin Eriksson och Tomas Hellholm ut på en skotertur från Skorped till Sollefteå för att köpa Pizza. Trots att det var mitt på dagen täckte en tjock dimma leden och försämrade sikten. Mot slutet av deras resa kolliderade plötsligt Tomas med en snöhög på leden och kraschade med skotern. Albin hann gira ned i diket och klarade sig undan. Ropade till sin vän att han fastnat med skotern men fick inget svar från Tomas. Han tog sig upp från diket och fann sin vän liggandes på mage med skotern över sig. Ena benet var helt klart brutet. Albin lyckades baxa bort skotern från sin vän och ringde 112. Försökte förklara så gott det gick vart de befann sig men då de var mitt ute i skogen och i okänt område var det svårt att finna dem. Larmcentralen lyckades få en uppfattning på en mils radie genom att lokalisera Tomas mobil – men det räckte inte. Till slut skickades ett brandflyg ut för att spana efter vännerna och Albin behövde fort göra sig synlig för att bli upptäckt av planet. Han letade i sin jacka efter tändstickor, men olyckligtvis var de i en likadan jackan han lämnat hemma. Fick tag på en tändare från Tomas jacka, men den fungerade inte. Så kom han ihåg att det fanns en flaska med oktanhöjande medel i packningen och han beslutade att offra sin skoter för att få upp en eld i tid. Genom att skruva upp tändstiftet, hälla medlet över maskineriet och dra i gång startmotorn fick gnistorna medlet att ta fyr och snart stod hela skotern i brand. En svart rökpelare bildades. Med en medhavd yxa höggs träd över skotern för att hålla elden igång och göra den så stor som möjligt. Dock syntes ännu inget brandflyg och Tomas läppar hade blivit blå av kyla, så Albin högg träd i bara understället då resten av kläderna hade lagts på Tomas för att hålla honom varm. Tiden gick, Albin frågade vart planet var och SOS-operatören berättade att de fortfarande inte hittat dem, men plötsligt tycktes ljudet av ett flygplan höras och kort därefter flög brandflyget över trädtopparna och cirkulerade kring vännerna. De var funna!

 

Räddningen
En bandvagn kom därefter och tog dem till Sollefteå sjukhus. Nu när räddningen kommit kunde Albin släppa yxan som varit som fastklistrad i hans hand. Tomas hade brutit benet vid låret och skadat ryggen rejält. Han flögs från Sollefteå sjukhus till Uppsala för att opereras. Ett vagt minne han har från händelsen är ljusen från Uppsala stad när helikoptern flög in över staden just före operationen.

 

Tomas till vänster, Albin till höger.

Återhämtningen
Tomas överlevde, men det troddes inte att han skulle kunna gå efter vad som hänt. Tomas var dock fast beslutsam att han skulle stå på lastbilsflaket under studenten tre månader efter olyckan. Med god rehabiliteringshjälp och ren tjurskallighet lyckades han stå på lastbilsflaket. Idag kan Tomas gå utan stöd.

Albin och Tomas är nära vänner än idag och bor båda i samma by.

 

Boken
Tjugo år senare och deras händelse blev en barnbok, hur gick det till?
Sommaren 2022 var Jonatan Risberg på resa med sin familj och besökte Ånge där han växt upp. På väg genom byn stannade de förbi på Ånge Bokhandel och hamnade där i samtal med personalen som förklarade att det fanns så få böcker för pojkar. ”Det finns inga böcker om exempelvis skoter”. Vid de orden drog Jonatan till minne att hans föräldrar köpt en skoter från Albin fick så höra om det dramatiska äventyret. En idé började gro att göra en berättelse inspirerad av händelsen. 5 månader senare var barnboken Skoterresan klar.

Boken är inspirerad av den sanna händelsen och är uppdelad i tre delar. Första delen, berättelsen inspirerad av den sanna händelsen. Andra delen, summering av den sanna händelsen och avslutande delen, om skotervett.

 

Förhoppningar
Förhoppningarna med boken är att få underhålla och berätta om den inspirerande händelsen.

 

Om författaren
Efter att ha jobbat med berättelser inom marknadsföring debuterar Jonatan Risberg som författare med Skoterresan. En spännande, inspirerande berättelse och samtalsöppnare för den som högläser tillsammans med barn eller barnbarn.

 

Vart kan man köpa boken
På Adlibris, Bokus och Amazon.se och risbergrisberg.com

 

Klipp från Nyhetsmorgon:

https://www.tv4.se/klipp/va/20426617/eldade-upp-skotern-for-att-radda-livet-pa-sin-van

Vi använder cookies för att säkerställa att vi ger dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen antar vi att du är nöjd med det. Acceptera Läs mer