Knattecross-skolan

Trots kyla och idogt snöande höll barnen humöret på topp då skotercross stod på schemat denna lördag!

Text & Foto Stefan Sund

Ideén att starta skotercrossträning för barn fick Henrik Mases som själv är en ”gammal” räv inom skotercrossen och har tävlat i många år.
– Ja det blev allt som allt fyra-fem aktiva år inom skotercrossen innan jag ådrog mig en allvarlig fotskada. Mina största meriter är väl Back SM där jag vann 2011. Målet med mitt tävlande var att ta mig till toppen i Open och när jag skadade mig låg jag väl runt 15:e. Det klart häftigaste och läskigaste jag kört är solklart Clash of Nations i Falun!
Sedan har det blivit ett minst lika idogt arbetande med att arrangera skotertävlingar i alla dess former! Där Bon Fire 1125, Clash of Nations (Mora MK), SM och Nordiska i skotercross står på meritlistan och han är även aktiv inom Svemo.

Knattecross-skolan som håller till på crossbanan i Mora drivs av Mases Snowcross i sammarbeta med Mora MK, något som fungerat mycket bra enligt Henrik.
– Jag vill lyfta på hatten för Markus Fritz som är en stor bidragande orsak till att vi kom igång med detta! Samtidigt vill jag hylla alla ideellt arbetande och engagerade människor runt detta och lyfta fram engagemanget från näringslivet och allt stöd från Mora kommun. Det krävs både engagerade föräldrar och ideellt arbetande tränare och funktionärer för att bedriva skotercrossträningen för barnen i Mora. Nu är det inte bara barn från Mora som deltar i denna träning, det finns även deltagare från Borlänge och till och med så långt bort som Stockholm! Det verkar även omåttligt populärt då det var runt 30 ungar som körde runt runt på banorna när vi besökte en träning förra säsongen.
– Ja vi har 28 inskrivna barn som deltar, säger Henrik och fortsätter. Vi delar in barnen i två grupper, utan någon som helst ranking, för att det ska bli lättare att bedriva träningen då de är så många.

Vad krävs det då för att man ska kunna vara med och köra?
– En barnskoter är bra att ha, sedan ska man vara väl skyddad med hjälm, ryggskydd, grova kängor och varma kläder allt enligt reglementet, säger Henrik.

Vilken ålder är det på barnen?
– De är mellan 4-9 år gamla, både tjejer och killar. Vi har olika hjälptränare som hjälper till att lär ut maskinteknik, teori och körteknik på banan. Vi har bland annat haft duktiga åkare som Andreas Mårten och Julia Mosshäll på plats. Vi kör lite olika teman vid varje tillfälle där vi belyser vissa saker lite extra. Men det absolut viktigaste är att barnen lär sig att visa hänsyn och ha roligt! säger Henrik och fortsätter. Vi tar hela tiden barnen åt sidan ett och ett för att ge lite extra tipps.

– Jag tycker det här känns viktigt och brinner verkligen för att sporten ska få en bra tillväxt. Den här skolan har faktisk redan varit med och bidragit till att vi har 4-5 nya 550-åkare till kommande säsong. Den kommande säsongen kommer vi även ha en skola för de som är mellan 12-14 år, säger Henrik glatt och fortsätter. Man är varmt välkommen att delta i 12-14 klass träningen även fast man inte har åldern inne för att tävla, det går alltså bra från lägre ålder på en större maskin som motsvarar 12-14 klassen.
Hur många träningar blir det per säsong?
– Vi har kört sex träningar denna säsong och det blir nog något liknande även nästa säsong! Barnen lär sig otroligt fort och de är mycket bra på att lyssna, säger Henrik.

Kommande säsong drar man igång skolan den 6 januari och den som känner sig sugen hör av sig till masessnwocross@hotmail.com eller kolla FaceBook.

Vi använder cookies för att säkerställa att vi ger dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen antar vi att du är nöjd med det. Acceptera Läs mer