Mammut Barryvox S

En livförsäkring

Den här Schweiziska transcivern är både den mest avancerad och den enklaste som vi använt.
Mammut Barryvox S är både smidig till sin storlek och känns hållbar med sitt gummerade skal.

 

Lättanvänd
Även om vi är vana vid helt andra transcivers var det ganska enkelt att komma överens med den mer avancerade Mammut Barryvox S. På den stora huvudknappen väljer man enkelt mellan off, send och search. Den valda funktionen visas även med en lysdiod på framsidan av enheten, är det något fel på sendfunktionen varnar den för detta och dioden lyser inte. När man är ute och åker väljer man alltså att ha transcivern i läge send, precis som med alla andra transcivers. Övriga funktioner och inställningar bläddrar man igenom med hjälp av en knapp placerad på sidan av enheten. Här kan man ställa in olika språk och se statistik med mera. Alla knappar är stora nog att användas fast man har handskarna på sig, vilket kan vara skönt.

 

Som med alla transcivers ska den bäras nära kroppen och då helst i medföljande sele ovanpå det innersta lagret kläder man har på sig. Varför ska man då ha den så nära kroppen, räcker det inte med att man har den i jackfickan? Nej, i många fall gör det faktiskt inte det. Vid en lavin finns det en stor risk att kläder och annat slits sönder och man riskerar då att tapp sin transciver. Har man den i en jacka finns även risken att man har hängt ifrån sig den när olyckan är framme.

 

Sitta säkert
Måste man ha den i en ficka ska du helst välja en säker och tät ficka på byxorna samt ha en säkerhetslina fastsatt i bältet eller på annat sätt ha den säkrad i byxan. Innan man ger sig ut och kör i lavinfarlig terräng måste alla i gruppen testa att deras transcivers fungerar och kolla att man har batterikapacitet så att det räcker. Alla ställer då in sina transcivers på send och ställer sig med 3 meters mellanrum. En person gör sedan en group check på sin Barryvox S. När man kör detta test ska ett tydligt pip höras från alla transcivers som är inom räckvidden. En smart funktion som vi aldrig tidigare har haft på någon av våra transcivers.

 

Att söka
Om olyckan är framme och man misstänker att någon ligger begravd i snön slår man omgående över sin transciver till search och börjar sökandet. Barryvox S söker av ett stort område på 70 meter i diameter. Om transcivern inte plockar upp någon signal beger man sig dit där man ser spår, som en hjälm, skoter eller där man senast såg personen. Nu är det hög tid att börja sökandet på ett systematiskt sätt, vilket också indikeras på Barryvoxens display. Så fort man har en signal hörs en tydlig ton från enheten och ett avstånd samt riktning visas på displayen. I det här läget gäller det att skyndsamt ta sig i den riktningen som pilen på displayen visar. Man ska även tänka på att hålla transcivern i horisontellt läge framför sig med sträckt arm.
Enheten sänder och är redo att användas.
Dags att söka, spring i ett zik-zack-mönster tills du plockar upp en signal.
Bara att följa pilen och hålla koll på avståndet.
Lite användbara tips står på baksidan av Barryvox S.

 

När man har tagit sig inom 10 meter är det dags att ta det lite lugnare tills man kommit så nära objektet som möjligt. På slutet ska man hålla transcivern vid knähöjd och röra sig i alla riktningar för att hitta exakt rätt. Barryvox S kommer att tala om på displayen när det är dags att börja söka med en probe och i vilket mönster man ska söka. När man träffar på objektet med sin probe lämnar man den stående i snön. Nu bekräftar du med ett knapptryck att personen är funnen. Detta gör man för att det möjliggör att man kan fortsätta leta efter andra personer som också kan vara begravda i snön. Men naturligtvis är prio ett att få upp den som man redan har hittat. Detta är en funktion som med andra transcivers, som vi använt oss av, har varit snudd på omöjlig. Detta då den man redan har hittat oftast stör fortsatt sökanden. Denna funktion kan ensam vara en livräddare och anledning nog att byta upp sig till en Barryvox S.

 

Väl framme börjar sökandet med proben.
Sedan är det bara att gräva!

Även om vissa andra enheter kanske känns snäppet enklare att använda, då de bara har kanske två funktioner, send eller sök, så upplever vi att sökandet går klart snabbare med Barryvox S. Den visar både tydligt och exakt vart man ska söka och allt går på något sätt av sig själv, det är bara att lägga på en rem och följa instruktionerna så hittar man snabbt det man söker.

 Man har precis släppt en uppgradering av programvaran för Barryvox S som ska göra den ännu bättre. Tack vare BarryHeart 3.0 firmware upgrade, har man ökat prestandan ytterligare, samt förbättrat signalanalysprecisionen hos enheten. Uppgradering görs gratis hos Mammut service center eller en specialiserad återförsäljare.

 

 

 

FAKTA
Height 27 mm
W-Link frequency 869.8 MHz 
Width 67 mm 
Length 115 mm
Battery life Alkaline: around 300 hours SEND  |  Lithium: around 400 hours SEND 
Batteries included Yes
Sending frequency 457 kHz
Analog search strip width 100 m 
Digital search strip width 70 m
Buried subject marking mark  |  unmark 
EN standards EN 300718 
Warranty 2-year warranty; additional 3-year Mammut guarantee if registered year 
Battery type Alkaline and lithium 3 x AAA 1.5 volt 
Made in Switzerland 100% Made in Switzerland, produced and developed in Switzerland

• Effective digital search strip width: 70 meters
• Digital receiving range: 70 meters
• Extended search range: extended receiving bandwidth (analog): up to 95 m; Extended search strip width (analog): 100 m
• Circular receiving field: almost identical receiving range for X and Y antennas
• Lithium-enabled: also works with lithium batteries: Less risk of leakage. More stable in low temperatures. Longer battery life (350 hours SEND)
• Display: display with background lighting, very easy to read even when wearing polarized glasses
• Acoustic search guidance: allows the rescuer to visually search the avalanche field
• Reverse direction function to avoid 180-degree search errors
• Group test with clear instructions
• Visual interface: shows distance, direction and number of buried subjects
• Design: ergonomic, impact-proof and break-proof. Can be operated while wearing gloves
• Device tests: automatic self-test and function test
• Smart search interacts with rescuer`s action during the search, making searching simpler and more reliable
• Multiple buried subjects: digital signal processing in the event of several buried subjects
• Buried subjects can be selected from a list, marked (MARK) and unmarked (UNMARK)
• Automatic switching from send to search (Auto Revert): if a rescuer does not move for 4 minutes, we assume a secondary avalanche and the device switches to SEND mode (motion-sensor controlled)
• Rescue SEND: Protective function for non-searching rescuers. In the event of a secondary avalanche it automatically switches to SEND to allow the rescuer to be located
• Auto guidance: device continues to guide the rescuer to the buried subject in the event of signal failures or overlaps
• Vital data: 3D sensor helps the rescuer concentrate his or her resources on the buried subjects with the highest chance of survival
• Advanced search settings: individually configurable search settings: pro search, acoustic and visual guidance; automatic switching from search to send (Auto Revert)
• Alternative search mode (analog mode) helps in resolving demanding search scenarios
• Personalization: start screen and user texts (for example, owner information) can be personalized
• Attachment: includes highly functional Barryvox carrying system
• W-Link: Additional communication channel for improved search performance
• Manage the device fleet via W-Link
• updatable software
• Operating temperature: -25° to +45° Celsius (-13° to +113° Fahrenheit)

Vi använder cookies för att säkerställa att vi ger dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen antar vi att du är nöjd med det. Acceptera Läs mer