Oakley Fall Line

Snow Goggle

I vanlig ordning känns allt väldigt välgjort på denna Oakley goggle. Tjockleken på skumgummit är mittimellan om man jämför med de andra goggles vi har hemma och det är några stycken. Det sluter iallafall tätt mot ansiktet vilket inte alls alla goggles lyckas med i mitt fall. Bandet är försett med tre siliconsträngar vilket ger bra fäste mot hjälmen och gör att dom sitter säkert på plats. Bandet är självklart också tillräckligt långt för att passa i kombination med en crosshjälm.

Det som är kanske mest intressant med Oakleys goggles är nog deras Prizm-lins. Denna lins kom fram för några år sedan efter att man jobbat länge på att få fram dessa linser som är speciellt avsedda för snö. Det handlar om en lins-teknologi som dramatiskt förstärker kontrasterna och sikten under varierande ljusförhållanden. Prizm finns tillgängligt i de flest av Oakleys modeller och inte bara Fall Line som vi kört med. Trots att Fall Line ser ut att vara ganska stora passar de faktiskt i de flesta modeller av hjälmar och vi har kört mest i kombination med en Airoh Terminator, vilket har fungerat klockrent.

FALL LINE
Det här är ett par cylinderformade goggles med 100% förslutande kantlösa linser som ger ett brett synfält, dessutom är det väldigt snygga. Själva linsen är F3-behandlad för att motverka imma på bästa sätt. Dessa Oakley Fall Line har verkligen en design som sticker ut, speciellt om man väljer något färgglatt och det finns det gott om. High Definition Optics® – är en patenterade teknologier som garanterar optisk klarhet, korrekt visuell återgivning.

Denna Prizm-lins vid namn Snow Torch Iridium, sitter olika linser beroende på färg, ger ett något orange/rosa sken och precis som Oakley säger framhäver de kontrasterna på ett mycket effektivt sätt även i flatljus. De fungerar även helt okej fast det börjar skymma ute då de inte är allt för mörka. Spegellinsen verkar dessutom vara okej skyddad mot repor, även om vi lyckats få en repa efter en vinters användning.
Trots F3-behandlingen är dom inte helt imuna mot imma, men vi skulle ändå vilja säga att de är bättre än snittet då imman inte kommer helt oprovocerat utan när ventilationen är täppt med snö. Men ett par extra goggles i reserv kan ändå vara bra att ha med sig så att man har möjlighet att tina av dem mellan varven. Vill man byta lins på Fall Line är det väldigt smidigt och görs i en handvändning tack vare att de är utrustade med Ridgelock-teknologi (se filmen nedan). En extra lins kostar mellan 470-660 kronor. Det här är en mycket funktionell goggle som dessutom är snygg, det enda man skulle kunna ha invändningar mot är väl priset som ligger på 2.170 kronor.

      

PRIZM-TEKNIKEN
Men vad är det då som gör att man ser så pass bra med just Prizm-linsen? Efter 15 års forskning lyckades Oakley tillslut med det man tidigare bara klarade av i teorin. På något sätt gör inte bara Prizm en färg till en annan för att förhöja kontrasten utan den skräddarsyr ljuset för att förhöja kontrasten. Detta gjordes med hjälp av en hyperspectral-kamera som riktades mot olika objekt i olika miljöer under varierande ljusförhållanden, sedan undersöktes resultaten i ett lab. Då såg man ett mönster under olika förhållanden, det var olika peakar i ljusspectrumet och det var dom man ville filtrera bort och inget annat.

Nu gällde det bara att skapa ett recept på en lins som gjorde det datorn kom fram till. Tillslut lyckades man alltså skapa rätt recept som bara tog bort dessa peakar och inte allt annat ljus också. I just Prizm Snow förstärker man dessutom en speciell blåfärg och en orangefärg för att höja kontrasterna ytterligare. Man släpper alltså in bra ljus och tar bort det dåliga för att vi ska se så bra som möjligt i så många olika ljusförhållanden som möjligt.
En annan stor fördel med denna teknik är att man slipper ha med sig flera linser beroende på ljusförhållandena då Prizm klarar av de allra flesta. Trots detta finns det faktiskt olika modeller av Prizm också, alla lite bättre under något slags ljusförhållande. Vi körde med Snow Torch Iridium som ska fungera bäst i sol och mulet väder. För mer information om dessa linser tittar man enklast in på www.oakley.com/en/prizm/snow

OAKLEY FALL LINE, Neon Org w/Prizm Torch
PRODUKTDETALJER:
• Frame color: Harmony Fade
• Lens color: Prizm Snow Torch Iridium
• Fit: Standard
• Product Color: Harmony Fade
• Product Code: OO7085-22

Prizm Snow Torch Iridium
• Light Transmission: 17%
• Light Conditions: Sun & Clouds
• Contrast: Increased
• Base Lens Color: Prizm Snow Rose

Pris: 2.170 kronor hos DBC.se

 

Vi använder cookies för att säkerställa att vi ger dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen antar vi att du är nöjd med det. Acceptera Läs mer