Säkerhet vid färd på snöskoter

Det under förvintern varma vädret och ovanligt hög vattenföring har gjort att tjärnar, sjöar och vattendrag inte frusit till och lagt sig i den omfattning vi är vana vid. Bristen på snö har också gjort att isarna på många ställen har fått utgöra färdvägen i stället för på säkrare mark.

Framför oss står nu en period med regelbundet snöfall vilket gör situationen än mer komplex dels snön isolerar samt att tyngden av snön på isarna gör att nya strömningar uppstår under isen.

Tyvärr så avslutades 2011 med en dödsolycka vid färd på fruset vatten och 2012 inleddes med en annan tragisk olycka där en snöskoterförare fick sätta livet till, våra tankar går till de anhöriga i denna stund.

Sammanställning avseende 2011-års olycksutfall är inte riktigt klart ännu men kommer att presenteras under januari månad. Det preliminära utfallet avseende olyckstillbud på fruset vatten vittnar om en tydlig minskning jämfört med de senaste åren, vilket är glädjande. Resultatet kan i många fall tillskrivas den utbildningsverksamhet vi idag bedriver men också även andra insatser, till exempel information via säkerhetsbroschyrer och olika moderna sociala medier.

Vi kommer nu att se över statistiken och kraftsamla inom en mängd förebyggande områden och via säkerhetsinsatser i vår utbildningsverksamhet samt via lokala informationsinsatser. Vi ser att behovet av att sprida information och kunskap inom säkerhetsområdet via andra kanaler än de idag traditionella har ökat för att kunna nå ut till en bredare grupp av dagens snöskoteråkare.

Säkerhet vid färd med snöskoter är ett prioriterat insatsområde vilket SNOFED aktivt kommer att jobba med under 2012, men även under kommande år, där vi löpande kommer att informera om vad vi gör och planerar att göra i syfte att höja kunskapen och säkerhetsmedvetandet bland Sveriges snöskoterförare. Här kommer våra lokala medlemsklubbar att bidra med riktad information via deras kanaler.

Många olyckstillbud beror tyvärr allt för ofta på att man inte alltid gör en korrekt riskbedömning och sätter fokus på säkerheten, oavsett hur och på vilket sätt man väljer att köra.

Vi tror inte på att reglera bort säkerhetsrisker i samband med snöskoteråkning. Däremot anser vi att rätt väg att gå är att vi snöskoteråkare genom rätt kunskap och attityd själva skapar en säkerhetsmedveten och ansvarsfull snöskoteråkning. Oavsett man sysslar med extrem friåkning, ledåkning eller helt enkelt bara puttrar med familjen ned till pimpelhålet så behöver det finnas en förberedelse för det okända och att man utrustar sig därefter både fysiskt och mentalt.

Gemensamt för all snöskotersäkerhet – Ta inget för givet. Se till att du är väl förberedd och framför allt, chansa inte. Bli säker med rätt kunskap och rätt utrustning.

Säkra förare – Ni gör snöskoteråkning säkert!

/Sveriges Snöskoterägares Riksorganisation

Vi använder cookies för att säkerställa att vi ger dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen antar vi att du är nöjd med det. Acceptera Läs mer