Tre svenskar i World Championship på Eagle River

Helgen 9-12 /1 2020

Man kan väl säga World Championship på Eagle River är ett VM för historiska is-racing för snöskotrar.

Svenskarna som tar mod till sig och far över Atlanten för att delta i detta är:
Förare : Mattias Andersson, Skellefteå. Marcus Nyström, Skellefteå och Mekaniker : Roger Mikaelsson, Skellefteå.

Även om man förberett sig under lång tid i förväg så har det varit lite stressigt mot slutet. Dels har vi under hösten älgjakt, julen, barnens hockeyspelande men även företagande som ska hinnas med, så det har varit en stressig tid att lyckas hitta tid till att träna. Sen ska man försöka hålla koll på reglementen, beställa saker och fixa så allt är klart då vi kommer dit. Då vi tävlar i en form av historisk racing så kan vissa detaljer vara extra svåra att få fram, det är inte så man går och beställer allt över disk som man kan göra med en modern maskin. Sen har vi inte lyckats få till någon träningsbana i Ljusvattnet i år, så vi har bara tränat på vanliga skotrar.

Is oval-racing kräver en blank is formad som en oval. Man åker med sylvassa dubbar i mattan och 10″ styrstål. Det är ungefär som bilarnas Indy 500 fast med skoter. Sporten har varit död i Sverige sen 1988 men har de senaste åren börjat växa även på hemmaplan och det är mycket tack vare  gänget runt Skellefteå Burträsk och Ljusvattnet, där deras egna tävling i Ljusvattnet lockat förare från just USA, men även Malta, Nederländerna, Finland, Norge, där Marcus har varit en spindel i nätet.

 

En stor tävling i Sverige är vi ca 45 startande.
I USA var det 1004 startande på denna tävling ett år och 1000-tals åskådare. Förra gången Marcus var över så lånade han en skoter. Men då satt man inte så bekvämt och skotern var anpassad för en annan typ av körstil. Nu har han köpt en egen maskin av en konkurrent från Kanada, Sabrina Blanchet och Sampson Motorsport (ägaren av Kimpex) . Marcus kommer tävla i IFS 250 klasserna med en Ski-doo Sno Pro medans Mattias har köpt en för honom ny Moto Ski Sno pPro 340 båda maskinernar är i stort sett nybyggen på modeller av 1979 års ismaskiner.  Mattias maskin tidigare ägare Jay Stanger vann tävlingen 2016 och skotern har sedan dess stått parkerad.

Det blir en häftig upplevelse att varva 11 000 rpm på rakorna innan man går in i velodromkurvorna. För er som är intresserade att följa detta event kommer Speedshift TV sända tävlingarna, gänget kommer även uppdatera facebooksidan snopro scandinavia löpande.
Svenskarna kommer att få möta sitt tuffaste motstånd någonsin i form av Nordamerikas bästa is-racingförare där flera förare tävlar i Champ eller Pro lite serien och ser vintage weekend som en bra värdemätare för att få känna på banan inför deras WC helg som sker helgen efter.

Vi använder cookies för att säkerställa att vi ger dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen antar vi att du är nöjd med det. Acceptera Läs mer