Världens första elektriska snöcykel säljs nu i Sverige

Pressmeddelande, 2022-01-24

Franska start-up märket MoonBikes har utvecklat världens första elektriska snöcykel, som nu finns tillgänglig att köpa även i Skandinavien. Till skillnad från en vanlig snöskoter är en MoonBike utrustad med endast en skida, väger tre gånger så lite, och tar sig fram helt ljudlöst. 

Propellerhead Reason Crack 

Idéen till snöcykeln föddes i franska alperna 2015, då grundaren Nicolas Muron fick en insikt om hur all vintertransport var förknippad med stora fordon, miljöförstöring och höga ljudnivåer. Förändringen stavades MoonBike – ett miljövänligt, tyst och lättare alternativ till den traditionella snöskotern. Hastigheten toppar 42 km/h och med hjälp av en uppvärmd batteribox klarar den upp till -25 °C. Nu levereras de första e-cyklarna även i Skandinavien.

– Vi vill att det ska vara roligt och enkelt att ta sig fram under snöiga förhållanden, och insåg att det inte fanns någon motsvarighet till det MoonBikes är. Vi har utvecklat en unik design som kombinerar friheten hos en elcykel med kraften hos en moped. Att vi bara har en skida skapar både lekfullhet och flexibilitet, där man ljudlöst tar sig in i djup skog och upp till 30 cm nysnö. Det är svårt att förneka magin i att åka genom snö – samtidigt som man faktiskt hör snön falla, säger Nicolas Muron, grundare av MoonBikes. 

MoonBikes lanseras i Sverige samtidigt som fjällturismen går mot rekordnivåer – Skistars kvartalsrapport visar en ökning av bokningar med 13%, jämfört med innan pandemin. En ökad turism visar sig även genom försäljningar av snöskotrar, där branschföreningen Snö och terrängfordonsbranschen såg en ökning med 11% förra säsongen, och där allt fler skotrar anpassas för friåkning.

Samtidigt pågår diskussioner i hela fjällkedjan om snöskotrarnas negativa konsekvenser, där rubriker såsom utsläpp, buller och förstörda marker toppar nyheterna. MoonBikes är ett hållbart och tyst alternativ, och har bland annat hedrats av det prestigefyllda ISPO Brandnew 2021 Selection, som utmärker de mest innovativa nystartade företagen för deras miljövänliga teknik, design, funktionalitet, och kvalitet.

Ett enkelt batteri på 2,5 kWh ger en körtid på 1,5 timmar, men kan fördubblas genom ett valbart extra batteri. Med en vanlig laddare tar det ungefär 5 timmar att ladda upp ett batteri som använts till max, och ingen specifik laddstation behöver monteras. MoonBikes backas upp av både europeiska och amerikanska investerare, och väntas bli en vanlig syn på skidorter runt om i världen.

Vi använder cookies för att säkerställa att vi ger dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen antar vi att du är nöjd med det. Acceptera Läs mer