Boondocker by Chris goes Radien

Bygget börjar! Del 1

I sportvärlden brukar det kallas för “silly season” då spelare/förare skall välja lag/team för kommande säsong. Våren är väl lite lika för oss skoteråkare. Alla fabrikat presenterar sina nyheter inför nästa säsong. Flera har möjlighet att testa dom under vårkanten eller iaf kolla/känna på dom på dom olika roadshowerna som hålls runt om i landet. Själv var jag till Clash of Nations i Falun där alla fabrikat ställde ut sina nyheter och hade möjlighet att klämma på dom olika nyheterna. Dessvärre har jag inte haft möjlighet att köra nån av dom nya skotrarna.

Inför nästa säsong så hade jag faktiskt haft ett delikat dilemma då även Yamaha Sverige har hört av sig om jag var intresserad av att bygga på en av deras nya Sidewinder-modeller. Sen hade ju Lynx släppt en av dom största nyheterna inför nästa säsong, nya Boondocker Radien. Efter en del förhandlingar så valde jag att vara Lynx/BRP trogen eftersom jag haft så bra support från dom och via Andreas på LjungbergsMotor.

Nema 23_stepper_motor_one_for_each_axle

Den nya Boondockern är ju i princip helt ny, nytt chassi, ny boggie, ny framvagn, ny motor, nya kåpor. Detta kommer ju bli riktigt kul och utmanade att förädla denna nya maskin och vill passa på att tacka Hasse på BRP och Andreas på Ljungbergsmotor för möjligheten. Att allt är nytt är ju inte bara bra för min del. Detta gör ju att jag inte kan använda min nuvarande maskin för att testa ut delar utan måste vänta på att få maskinen innan jag kan börja bygga/designa.

Installing Mach3_to_controll_the_mill_with

Men planeringen är ändå i fullgång där jag försöker designa delar och bolla ideer med mina samarbetspartners om vad som ska förbättras på nya Boondockern. Färgtemat är i princip klart och även många delar som jag har planer på att bygga. Hans på Xlimit slipar på ny design på boggiehjulen + lite annat aluminiumgodis.

Testsetup on_the_bench_to_check_that_the_motors_are_working

Den största förändringen för mig blir nog att jag just nu håller på och bygger om min fräs till en CNC-fräs. Detta kommer innebära att jag kan designa och fräsa en massa små delar som jag inte haft möjlighet till innan. Så det är mycket jobb med att först hitta all fakta om en CNC-konvertering och sen hitta delar till bygget. Det har blivit många timmar på olika CNC-forum och ebay. Sen har jag fått sitta och studera youtubeklipp om hur dom olika programmen funkar för att jag ska kunna rita delar i 3D och sen köra ett CAM-program för att styra fräsningen. I själva bygget på fräsen är det ju både mekaniskt jobb med olika fästen för stegmotorerna men ännu mer elektronikjobb med styrkort, drivmoduler och spänningsaggregat. För att styra allt behövs dessutom lämplig PC med rätt windows utgåva och rätt portar.

Vi använder cookies för att säkerställa att vi ger dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen antar vi att du är nöjd med det. Acceptera Läs mer