Branschorganisation för hållbar snöskoterturism etableras

I stora delar av Norrland är snöskoterturismen betydande. En rad företag är närmast beroende av den för att kunna bedriva sin verksamhet vintertid. Samtidigt finns det ur ett hållbarhetsperspektiv utmaningar med den här typen av verksamheter och det är företagen i branschen och andra aktörer i anslutning till den medvetna om.

Pressmeddelande 7 maj 2019

Vid en konferens på Frösön den 3 maj, med ett 80-tal deltagare från Sälen i söder till Arjeplog i norr, togs ett enhälligt beslut om att gå vidare med att etablera en branschorganisation för hållbar snöskoterturism. Vid konferensen valdes en interimsstyrelse bestående av; Sture Hernerud i Krokom, Marika Westberg i Frostviken, Stig Strand i Hemavan, Anna Eriksson i Sälen, Karl-Arne Wagenius i Funäsdalen och Thomas Wärdell i Östersund.

Andreas Edholm, projektledare på Jämtland Härjedalen Turism, har sedan i oktober 2018 arbetat med att förankra etableringen av organisationen med utgångspunkt i Jämtland Härjedalen. Det är dock uttalat från början att det ska vara en nationell angelägenhet och att organisationen ska ingå i det Nationella Snöskoterrådet.

Under den närmaste tiden kommer det fortsatta arbetet att handla om att utforma en strategisk plan för den nybildade branschorganisationen. Ett 30-tal företag och organisationer har redan idag anmält sitt intresse för medlemskap. Inom ett år är det rimligt att det är 100 medlemmar i norrlandslänen.

En viktig utgångspunkt är att branschen själv ser att de behöver bli bättre på att ta ansvar för en rad frågor i anslutning till snöskoterverksamheten. Det finns stora behov av att skapa en organisation som kan påverka utvecklingen och säkerställa en positiv framtid för hållbar snöskoterturism.

Dessutom behöver branschen en aktör som kan arbeta med kommunikation av aktuella frågor samt vara en part i samarbetet med myndigheter på olika nivåer, kommuner och andra aktörer inom besöksnäringen.

Vi använder cookies för att säkerställa att vi ger dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen antar vi att du är nöjd med det. Acceptera Läs mer