Branschorganisation Snöskoterturism

Nyhetsbrev 27 jan 2020

Här kommer en uppdatering om vad som hänt inom Branschorganisationen för hållbar Snöskoterturism sedan den bildades den 27 september 2019.

Vintersäsongen 19/20 har börjat bra bland medlemmarna trots ett vädermässigt bakslag efter nyår. Nu rapporteras det äntligen om rejäla mängder snö på många ställen längs fjällkedjan. Bokningsläget ser mycket bra ut för våra medlemmar för den resterande delen av vintern.
Föreningen har nu 41 medlemmar, 3 sponsorer/samarbetspartners och fem kommuner i Jämtland Härjedalen som finansierar verksamheten. Arbetet finansieras genom projektstöd under 2020 från Länsstyrelsen i Jämtland Härjedalen.

Guideutbildning med diplomering

Experience Arjeplogs guider var den första gruppen i Sverige som diplomerats i pilotprojektet.

Konsumentverkets ”Vägledning till guidade turer med snöskoter” hänvisar till att snöskoterguiderna ska ha genomgått en guideutbildning för att kunna erbjuda tjänsten. Faktum är dock att det inte finns någon sådan guideutbildning på marknaden. Idag räcker det med att ha ett vanligt förarbevis för snöskoter för att genomföra guidning på snöskoter.

När branschorganisationen för hållbar Snöskoterturism etablerades under hösten 2019 så bildades därför en arbetsgrupp med några av Sveriges mest kompetenta snöskoterguider. Under hösten har de tillsammans med projektledaren Andreas Edholm på Jämtland Härjedalen Turism arbetat fram en guideutbildning med diplomering som utgår från de kriterier som branschen själv ställer på sina guider samt utifrån Konsumentverkets riktlinjer.

De första utbildningsomgångarna har genomförts med några utvalda guideföretag som är representerade inom arbetsgruppen i Arjeplog, Sälen och Saxnäs. Dessa kommer nu att utvärderas och till säsongen 20/21 ska alla medlemsföretag i Branschorganisationen för hållbar Snöskoterturism ha möjlighet att diplomera sina snöskoterguider utifrån den standardiserade utbildningen för snöskoterguider. Utbildningen kommer att omfatta 2-3 dagar med bl.a. säkerhetsarbete, riskanalys, första hjälpen/HLR, ledarskap och värdskap.


Stig Strand i Hemavan är styrelseledamot i Branschorganisationen och Joakim Armgren i Arjeplog är en av de som ingår i arbetsgruppen som tagit fram guideutbildningen med diplomering.

Övriga insatser som genomförts under hösten/vintern:

 • Samverkan med Snöskoterrådet, Transportstyrelsen, SNOFED och SSCO för att höja kvaliteten på Förarbevisutbildningen.
 • Inom samarbetet i Snöskoterrådet har vi haft möjlighet att lämna yttranden på regeringens utredning om ny terrängkörningslag.
 • Representation och information på SSCO:s årsmöte.
 • Möten med SNOFED.
 • Möte och information på möte angående areella näringar på Arvidsjaurs kommun.
 • Möte och information med medlemmar i Sälen.
 • Tre styrelsemöten.
 • Tre arbetsgruppsmöten angående guideutbildningen.
 • Studiebesök på Kelleka Messut i Rovaniemi och möten med bl.a. Europas största skoterguideföretag samt Destinationsbolaget i Rovaniemi.
 • Alla medlemmar finns på web och Google Maps samt marknadsförs på Facebook.

Medlemskap i branschorganisationen
Kontakta projektledaren Andreas Edholm för mer information kring medlemskap.

Medlemmar på Google Maps
Alla medlemmar finns nu upplagda på Google Maps Mina kartor.

Klicka på kartan eller länken: https://drive.google.com/open?id=1KRQhbvJvPmu0Hn4ikZsknnsQMsddGCHQ&usp=sharing

På agendan

 • Framtagning av förslag på avtalsmall för uthyrning/guidning.
 • Framtagning av lista för vilka utländska körkort/förarbevis som är giltiga som för snöskoter i Sverige.
 • Snöskoterrådets arbetsmöten i februari och mars.
  Vårkonferens och årsmöte planeras till mitten av maj. Återkommer med inbjudan och program.
 • Styrelsemöte 18 feb och 24 mars.

Mer information
JHTs web https://jht.se/category/branschorganisation-for-hallbar-skoterturism/,
Branschorganisatonens web www.snowmobilesweden.org
Facebooksidan ”Branschorganisation Snöskoterturism”. https://www.facebook.com/skoterturism

Vi använder cookies för att säkerställa att vi ger dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen antar vi att du är nöjd med det. Acceptera Läs mer