Hastighetsmätaren fastnar? Ski-Doo Tundra 300

norddal2

Medlem
16 dec 2010
38
0
1
Gellivare
Hej
Har en 1-cyl Tundra -07 med elektronisk hastighetsmätare som fungerar till en början men fastnar ibland på ex, hastighet 30 km fastän man ökar farten eller stannat? Först när man startar om skotern går den ner till noll?
Någon som har en ide?
 

flir

Medlem
18 dec 2011
23
0
1
Kolla spänningsregulatorn, mina glödlampor exploderade och hastighetsmätaren fastnade .Ranger 550
 

norddal2

Medlem
16 dec 2010
38
0
1
Gellivare
Tack för tipset, skall kolla spänningsregulatorn, men tror dock inte att det är problemet i detta fall då lamporna inte går sönder.
 

torbjorn

Välkänd medlem
1 jan 2000
2.526
9
38
Sundsvall
Det låter ju som om någonting i elektroniken "hänger sig", kanske pga någon form av störning.

Jag antar att skotern inte har något batteri, annars skulle man kunna tänka sig att ett mycket dåligt batteri som inte klarar av att dämpa störningar från spänningsregulator och likriktare var boven.
En del batterilösa skotrar har en stor elektrolytkondensator som ska sköta om den saken, och den skulle förstås kunna vara misstänkt. Om det vore en sådan som är halvdålig, så skulle förmodligen problemet bli värre ju kallare det är. Dock känns det knappast troligt att en elektrolytkondensator skulle ha hunnit bli så dålig på en så här ny maskin.

Det kan ju också vara frågan om tändstörningar som letar sig in i resten av elsystemet på något sätt - kanske andra kablar som ligger för nära tändkablar eller tändspole, någon dålig jordning som har med tändsystemet att göra, jordfläta mellan motor och chassi etc. Om skotern egentligen ska ha ett avstört s k resistortändstift (NGK:s beteckning börjar då med BR), så kolla att det är ett sådant som sitter där.

Och en sista möjlighet är ju att det är fel i elektroniken i instrumentet.
 

norddal2

Medlem
16 dec 2010
38
0
1
Gellivare
Tack så hemskt mycket för en lång felsökningslista, skoter har elstart med elektrisk back om det nu är så det heter, jag skall kolla igenom punkterna du beskriver som kan orsaka problemet.
Dock har vi igår gjort årets sista skotertur och garagerat skotern för denna säsong så felsökningen fortsätter till kommande vinter.
 

norddal2

Medlem
16 dec 2010
38
0
1
Gellivare
Tänkte bara berätta vad felet var även efter lång tid förflutit, det var voltregulatorn som var sönder, efter byte av regulatorn fungerar hastighetsmätaren igen.