Nu måste jag få DIN hjälp!

baus

Aktiv medlem
18 nov 2007
52
0
1
Kra
Nej nu är jag less... Vet inte om detta bryter mot någon forumregel, kollade att man inte fick länka till annonser i alla fall, men detta är ingen annons, utan en omröstning...

Lite bakgrund, bara så att du som läser detta får lite kött på benen, det finns enligt mitt tycke en 'lätt' snedvriden bild i norrländska medier om just ämnet skoter och skoterkörning. Du kan själv göra en liten test, eller förresten gör denna test med all media...

Gör en sökning på en morgon eller kvällstidnings hemsida med sökordet 'skoter' och du blir varse om vilken horribel maskin det handlar om, som bara gör skada och förstör och som marginaliserat får finnas endast godtyckligt enligt terrängkörningslagen och i allemansrättens anda, det finns ett fåtal utövare och det är mest ungdomar och de förstör.

Sedan blir resonemanget lite ologiskt, men media konstaterar att trots att ungdomar förstör så är det mest medelålders rattonyktra som dör av maskinerna. Varför låter då resonemanget ologiskt?
Jo, för att sälja in att det handlar om ett fåtal utövare, så får man folk att tro på det, det handlar om att ha en agenda. Resonemanget ÄR ologiskt för att det egentligen handlar om en FOLKRÖRELSE.

Jag bor i Kiruna, i vilket vädersträck jag än går från vart jag bor, direkt när jag kommer till ett villakvarter, ser jag de 'horribla maskinerna' på varje bakgård, ibland 2 ibland 3, sällan men även det händer, inga alls. Alla åldrar av förare finns och alla olika stilar av körning, men finns det? syns det?

Det specifika mediet jag tänker på i det här fallet är Norrländska Socialdemokraten eller NSD, men du som läser detta kan med lätthet säkert applicera det jag skriver till DIN landsortstidning.
De verkar ha fattat ett beslut, vad det beslutet grundar sig på, vet jag inte, min bästa gissning är ålder och personliga fritidsintressen.

Med ålder menar jag att när jag var 16 tyckte jag att effektpipa och slutburk lät ballt, nu när jag är 32 tycker jag det är ren massaker som hör tävlingsbanorna till, och jag blir irriterad när jag hör en riktigt skrikande skoter passera och håll då i minnet att jag alltså LEVER för skoter, tänk då dem som avskyr skotrar och blir passerad med desamma vad de ska tycka och tänka?

Den andra teorin var ju personliga fritidsintressen, om du exempelvis åker och lever för längdskidor så kanske du inte vurmar för skoter? Jag vet inte, bara en tanke...

Och angående miljön, kan det vara så att NSD börjar känna press att hålla sig till miljötankar? Du vet, sätta lite 'fulstämpel' på rekreationskörning med förbränningsmotorer?

Nej då, den teorin blev nedskjuten rätt snabbt, för i somras startade en ny kolumnist som skrev om hennes motorcykelåkning under den snöfria delen av året, sida upp och sida ner om hur hon bara ville ut och åka för skojs skull till grannstaden några mil bort, samt lite långturer hon var på osv. Absolut inget fel i det, tvärtom, jag rekommenderar hennes texter till alla, hon skriver svinbra! Tyvärr har hennes namn lämnat mig, men googla!

Jag påstår efter att ha läst lite nyhetsnotiser här och var i NSD och Kuriren samt lite andra tidningar som snowmobile.se skrivare har tipsat om att det systematiskt placeras in i ett negativt fack när det ska rapporteras om skoter.

Det finns ingen balans alls, inget som säger att faktiskt nästan alla använder sig av eller har i familjen en skoter.

Varje olycka är onödig och tragisk och nollvision borde vara målsättningen naturligtvis, men med tanke på antalet utövare av detta fordon, är olyckorna över proportion eller inte? Hur många utövare finns det av 2 hjuliga motorfordon, hur många förolyckas? Jag vet inte för jag har inte sett några siffror. Försvarar alltså inte att det SKA ske olyckor med tanke på hur många skoterförare som finns, men inser också samtidigt att det KOMMER att finnas även om målsättningen borde vara noll.

Några ungdomar brakade genom isen i ett norrländskt samhälle för någon månad sedan och kröp upp på en ö eller liknande, i nyhetsrapporteringen kunde man läsa att: den kommunalt finansierade räddningstjänsten fick komma och fixa till situationen, alltså rädda dem. Varför var det så tydligt att poängtera att räddningstjänsten är kommunalt finansierad? Ta en liten stund och tänk efter...

NÅ I ALLA FALL. Det första var bara lite "kött på benen" detta är vad jag egentligen ville: gå in på www.nsd.se och sätt en röst, de publicerade i dag en artikel eller liknande om att "nu får det vara nog" om ungdomar som härjade i en by utanför Kiruna, de konstaterar i artikeln att det förövrigt var imponerande med medlemsantalet i denna bys skoterförening (Vittangi) där byn, eller samhället, består av 800 personer med 300 medlemmar, och då reflekterade ändå reportern/skribenten att skoter verkar ha betydelse i samhället, men sen körde de på som vanligt, du vet...negativt.

Avslutningsvis körde NSD i nätupplagan en 'klassiker' instiftad av Aftonbladet egentligen, där man först framställer en artikel om ett ämne och där folk sedan får rösta om ämnet, men de gjorde en liten miss...

Missen fick mig att skriva här, för att be om din hjälp, missen var: Är du positiv eller negativ till SKOTER?

Alltså inte det de tar upp, utan till ämnet SKOTER.

Nu kanske denna tråd ligger uppe ett tag så du får leta i den där nättidningen om det gått några dagar och jag vet inte hur länge omröstningen är uppe, men snälla hjälp mig visa att vi är många som tycker om SKOTER häruppe och i hela landet för den delen, visa redaktionen att det handlar om en folkrörelse och ingenting annat,
RÖR INTE MIN MASKIN.

Tack, mvh Baus
 

Hjulboggie rules

Välkänd medlem
21 sept 2004
3.987
25
38
Luleå
Ett av de bättre inläggen jag läst på denna sida sedan 2001 eller när det nu var sajten började...

Heders!


(Och ja, trimpiporna förstör mer än allt annat möjligheterna att få köra skoter någorlunda fritt. Tänk om de finniga 14-17 åriga skoterförarna skulle förstå det...)
 

Stryc9

Välkänd medlem
6 jan 2007
896
0
16
Kiruna
Rösten är lagd.

Reflektering; Läste ni om singel-bilolyckan som inträffade utanför Kuttainen för en tid sedan?
Media tar problemet ur sitt sammanhang, det är INTE SKOTERN som är problemet, det är ju i jösse namn de idioterna som buskör med dem. Sladdar de inte med skotern i fyllan så sätter de sig i bilen och gör detsamma, hur i helv*te kan man missa det?

Som sagt, guns dont kill people, people kill people

Edit: Nu vet jag inte huruvida de som körde bilen var berusade eller ej men det är inte det det handlar om, det handlar om att det buskörs i alla fall, vare sig det är på skoter, båge eller bil.
 

baus

Aktiv medlem
18 nov 2007
52
0
1
Kra
Öh, tack för alla fina kommentarer, sån't värmer verkligen ska ni veta, att man kan skriva nåt som någon annan tycker är bra...

Men nu, fortsätt rösta kära snowmobile.se medlemmar, från norr till söder! rock!!!
 

Beretta

Välkänd medlem
11 okt 2006
5.518
33
48
Först röstar man från datorn på jobbet...

Sen lägger man en röst från datorn hemma... :)
 

``mountain max´´

Välkänd medlem
24 jan 2007
1.292
1
16
Jokkmokk
Viket waller, samma ***** tjat om detta snöskoter varje år.. orkar då inte ens bry mig, om det skulle förbjudas med skoter? hur fan skulle de bli då?

Är ju vuxna ***** manniskor som är idioter och kör i fyllan åde. Blir bara förbannad, är alltid skoter folket dom klagar ner på en gång om de händer nå !

Hur mkt fylle/buskörning ja och allt annat är det inte med bil?,mc,cross,4-hjuling och alla snor ungar som kör trimmade mopeder under sommaren? De skrivs de då inget om eller vill förbjudas.
 

REVare

Välkänd medlem
24 sept 2007
374
0
16
En förhoppningsvis positiv skoter artikel kommer i DN så småningom verkar det som.
Tidningen ska emmisionsmäta ett antal skotrar bla. e-tech och 4t för att som det låter vinkla in att det kommit nya miljövänliga skotrar.

Testerna kommer att genomföras på fredag men när reportagen kommer med vet jag inte än, får återkomma då jag vet när det går i tryck.
 

Borge

Välkänd medlem
15 maj 2005
826
0
16
32
Östersund
Bra inlägg, kom igen nu rösta positiv alla på hela forumet för att förhindra att förbuden börjar krypa på längre och längre upp i sverige.
 

Stig Larsson

Välkänd medlem
27 okt 2006
2.886
2
36
Arvidsjaur
www.assf.se
Kan bara hålla med i det trådskaparen skriver. :rock:

Men varför det i stort sett bara skrivs negativt om snöskoter i massmedia är nog inte bara journalisternas fel.

Om jag nu generaliserar lite överdrivet, så är det nog lika mycket ALLA vi skoteråkare som också rår för det.
Givetvis framförallt den felande procenten av skoteråkarna som i regel åker ambulans eller likbil tillbaka från skoterturen, eller såna som nu förorsakat en plågsam död för en del av skogens innevånnare.
För massmedia gillar som sagt att sälja tidningar, många gör det med stora svarta rubriker.

Men även vi skoteråkare som även kör snöskotern tillbaka på skoterturen och som visar hänsyn och omdöme, är nog även delvis skyldig till att det bara skrivs negativt om snöskotern.
Hur tänker karln då funderar ni nog nu !

Joo, handen på hjärtat hur många av oss skoteråkare förser tidningarna med bilder och positiva uppslag om skoterlivet, ordnar trevliga och omtalade arrangemang , som lyfter fram det positiva med snöskoterlivet ?
Och när jag skriver tidningar, så menar jag framförallt dagstidningarna.

Givetvis så finns det ju undantag, t.ex. Nord Upplands skoterklubb som ordnar i mån av snötillgång en skoterdag varje år, för barn som ligger inlagd på Astrids Lindgrens barnsjukhus. Detta är ett klockrent iitiativ, som även får den värsta skoterhatare i 08-landet att mjukna, när dom får se bilder på barn som gråter av lycka, eller skrattar och glömmer sin cancersjukdom för en stund, när dom sitter uppsutna på en snöskoter. Finns säkert några exempel till på liknande saker runt om i landet.

I Nordamerika planterar skoteråkarna träd, för att visa att man även tänker på miljön, nån som hört talats om något sådant i Sverige ?

Men det behövs mer sådant som motpol till allt elände som skrivs om snöskotern. Och då går det nog inte bara tänka att det får någon annan fixa.
Ta med kameran på skoterutflykten, eller på en viltvårdstur, som att t.ex.att trampa spår för rådjur, köra fram foder etc,
Ta trevliga bilder och lägg till lite positiv text, som en journalist sedan kan renskriva, för alla journalister är inte skoterhatare, utan i norrlandslänen, så finns det nog skoteråkare även bland dom och får man halva jobbet gjort, så ...
:hello: