Snöskotersport

– actionfylld sport med framtiden för sig

Snöskotersporten har under många år fört en ganska lågmäld tillvaro inom en begränsad skara supporters. På senare tid ser det ändå ut som att någonting hänt som gjort att fler börjat få upp ögonen för sporten. Antalet skoterköpare har ökat stadigt, och under förra årets Winter X Games i Aspen såg vi att spelbolag börja erbjuda odds på SnoCross, vilket klart visar på att intresset finns att börja lyfta fram snöskotersporten.

“Sponsored post”

Även om det på svenskt håll ännu är väldigt glest med just odds på snöskotertävlingar ser vi att det finns goda förutsättningar på plats, med flertalet evenemang per år och en stor skara spelare som söker sig till spelbolag för att placera spel på diverse sporter. Det ser med andra ord ut att finnas fina möjligheter att främja och utveckla sporten även inom Sverige framöver.

Amerikansk skotersport
I USA har man en lång tradition av tävlingar inom snöskotersporten. Oftast rör det sig om Snocross eller olika typer av FSX-tävlingar. De senare är av olika orsaker mest publikfriande då en Snocross-tävling ofta kräver en stunds tittande för att du ska förstå alla moment i tävlingen. En FSX- eller freestyletävling är lite mer direkt – den som utför det häftigaste eller mest extrema tricket med sin snöskoter vinner. Freestyletävlingar är bedömningssporter vilket kan göra det svårare för betting där domarna har en så stor inverkan på vilket trick som får de högsta poängen. På så sätt har Snocross lättare att få spelbolagens ögon på sig eftersom det handlar om vem som är snabbast runt banan utan att ramla av eller köra bort sig.

Svensk skotersport
Svenska snöskotertävlingar följer andra regler då USA har startat sitt eget snöskoterförbund med en egen regelbok som följd. Svenska tävlingar följer regelverken inom FIM, vilket gör att det i praktiken utses två världsmästare, en i USA och en i Europa under två olika tävlingar. De tävlingsformer vi erbjuder i Sverige är skotercross, stadioncross, enduro, backe och Guldhjälm. Det är främst de första fyra tävlingsformerna där det förekommer någon typ av tävlingsmoment där spel och betting på skoter skulle kunna förekomma. Tricktävlingar är i Sverige inte vanligt förekommande, främst på grund av skaderisken.

SM i skoter
Varje år arrangeras SM i skoterkörning. Det arrangeras även finska och norska mästerskap. Generellt är våra svenska förare framgångsrika även internationellt. SM arrangeras i Stadioncross samt i Skotercross. SM i Skotercross körs i fem deltävlingar och en final under januari till mars varje år. Stadioncross avgörs under SM-veckan varje år. Skotercross ger därmed lite fler möjligheter att se förarnas utveckling och eventuella möjligheter att bli svenska mästare jämfört med Stadioncross som kräver lite mer arbete för att få span på de förare som är bäst just denna säsong.

Enduro och Backe
Enduro med snöskoter handlar om att köra en längre sträcka med ett antal specialsträckor inlagda. Vinnare är den som har snabbast sammanlagd tid på specialsträckorna. Här handlar det alltså dels om att orka köra hela banan på ett bra sätt samt att kunna prestera på specialsträckorna.

Backe kan även det handla om att vara snabbast, men det kan även handla om så kallad Hillclimb där de tävlande ska komma så långt som möjligt. I Hillclimb finns ingen maxtid däremot finns goda möjligheter till vadslagning tack vare prestationsmomentet.

Olika utmaningar
Båda dessa grenar ger lite andra utmaningar gällande att försöka förutse vem som är bäst. Många gånger beror det på dagsform samt lite tur vilket ekipage som har de bästa förutsättningarna för dagen. Även startordning har betydelse gällande banorna då de kan ändras under tävlingens gång på grund av inbromsningsgupp och annat som kan uppstå efter ett antal starter.

En lysande framtid
Det som kan upplevas som en utmaning gällande skotersport är troligen det faktum att vad som helst kan hända under dessa tävlingar. Till skillnad från till exempel fotboll finns det bara en skoter per förare – går denna sönder är loppet kört. Likaså kan vädret spela in – en bana som på förmiddagen är lös kan på eftermiddagen vara isbelagd då vädret inte går att styra.

Det är dock det som är hela charmen med skotersport – du kan inte förutse allt. Således skulle spel på skotersport öppna upp för satsningar som förvisso kan vara osäkra, men som kan ge utrymme för höga utdelningar de dagar högoddsaren faktiskt slår in. Som vi ser det skulle det vara hela charmen – att allt inte är satt i sten, samt att det skulle främja en sport som faktiskt till mesta delen är svensk och som utövas i Sverige.

Vi använder cookies för att säkerställa att vi ger dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen antar vi att du är nöjd med det. Acceptera Läs mer