GPS

Eddie_65

Medlem
30 aug 2010
32
0
1
Vallentuna
Hej

är helt novis vad gäller skoter har just köpt en idag min första lynx 670 touring 98 och min undran är finns det gps för skoterleder?
var skaffar man sig en sån?

MVH
Eddie
 

Brygg

Välkänd medlem
9 sept 2009
2.672
12
38
Jämtland
Jag kör också med en åvan nämnda nuvi 500 och jag är super nöjd =)
så köpte jag till ett univerialräste
http://www.jaktbutiken.se/produkter/.../1837/Garmin Nüvi 500 Universalfäste
Med vattentät strömförsörjningskabel med det fästet sitter den rejält. och stöm kabel behöver du för när det är kallt är batteri tiden helt kass. har du batteri är inkopplingen bus enkel annars säg till kan jag visa hur jag gjorde på min.

skulle inte rekomendera bil fästet som följer med eller mc festet med kula som finns att köpa till dom är aldeles för ostabila för skoter åkning.
 

pejo

Medlem
18 nov 2009
36
0
6
Sundsvall
Brygg: Hur gjorde du inkopplingen på din maskin utan batteri? Jag har en tnt -08 som jag tänkte montera GPS'en på.
 

A.Holm1

Insane sledder
8 feb 2007
2.670
18
0
Grängesberg
Brygg: Hur gjorde du inkopplingen på din maskin utan batteri? Jag har en tnt -08 som jag tänkte montera GPS'en på.
Vill också veta då det ska på GPS på Freeriden till vintern...
Och vad jag fått fram är det inte batteri på E-tecen.
Så hur gör man?
 

Brygg

Välkänd medlem
9 sept 2009
2.672
12
38
Jämtland
Jag ger lite snabb info nu så kommer jag med en fullständig beskrivning med kopplings shema närmsta dagarna.

Det jag gort är inte det kanske allra enklaste men jag valde detta sätt för att kunna ta bort allt när jag säljer skotern utan att ha klippt en enda kabel i originalhärvan.

Det första ni bör göra är att mäta mad en vanlig multimeter/voltmätare på t.ex en lampa för att se så det är lik spänning annars måste man ha en likricktar brygga. men tror dom flästa nyare skotrar har likspänning.
Ställ multimetern på voltmätning likstöm "dc" då bör den vissa ca 12-14 volt
är det växelspänning "ac" fladdrar den oftast bara utan att ge något avläsningsbart eller helt fel värde typ 6 volt eller 30 volt eller liknande.


Sen jorde jag en skarv mellan en lampa och gps enheten så jag helt enkelt drog av kontakten på lampan och körde ner kabel stift i kontakten som jag sedan förgrenade ut till 2 kablar var av en till det nya kontakstycket på lampan så lampan lyser och en till gps:en. alltså bara e

Och för att få det att fungera på båda hel och halvljus satt jag likricktare på kablarna så t.ex halvljuset lyser samtidigt som helljuset genom backström eftersom jag har kopplat ihop hel och halvljus kablarna med varandra.
Så satt jag på en liten kondensator bara för att tror det fungerar utan också. ville ha det eftersom det blir ström toppar varie gång svänghjulet paserar lindningarna så då utjämnar kondensatorn dom topparna för ett jämnare strömflöde.

kanske svårt att fatta vad jag menar men jag ska rita ett lite shema så förstår ni.

Finns även ett gps furum på kartmans hemsida för mer info kring skoter gps.

MVH//Robin
 

A.Holm1

Insane sledder
8 feb 2007
2.670
18
0
Grängesberg
Är det likriktat till lamporna är det ju lugnt, då är det ju bara att koppla på sig där precis som du säger.
Hur är det om man ska sätta dit ett tolv-voltsuttag på Xp-maskinerna?
Antar att det finns fördraget i kablehärvan att koppla på sig på , Frågan är då vad det är för slags spännig där, AC, DC eller funkar det bara med batteri?
 

Eddie_65

Medlem
30 aug 2010
32
0
1
Vallentuna
frågan är måste man köpa en som är vattentät eller funkar det med nästan vilken som? har ni erfarenheter om detta?

MVH
Eddie
 

tjabo

Välkänd medlem
1 dec 2008
1.006
0
16
Jämtland
De flesta Nüvi är för att ha i bilar, men de har ett par för utomhusbruk, ska gpsen hålla ett tag så satsa på en som är vädersäker, Nüvi 500 är vattentät till en viss gräns och har gummi tätningar runt batteri och anslutningar. De handhållna gpser som finns är även dom vädersäker och mer eller mindre vattentäta.

Har man en gps som inte är tät kan man kanske klä in den i någon av Haglöfs "Vatateit" produkter.
 

bonde456

Välkänd medlem
10 mar 2009
728
0
16
finns gpsväskor som är fukttåliga, brukar finnas tester om du googlar lite på mc tidningar/forum
 

Brygg

Välkänd medlem
9 sept 2009
2.672
12
38
Jämtland
Jag kör en Nuvi 500 den är vattentät till 1m jup om jag inte minns fel. Den passar perfekt till skoter och det är bra pris tror jag gav 1600 för den.
Och fästet jag länkade till vet jag inte om det finns till fler modeller. Det är överlägset. Bara av den anledningen skulle jag köra nuvi 500.

Innan jag köpte den läste jag diverse forum och resensioner om den där folk skrev den är helt oanvändbar som gps mm. men det är bara för dom inte kan med den. Håller med om att det finns dåligt med instruktioner. Men man får testa sej fram så lär man sej hur den fungerar.

Jag har ställt in den nu så den drar ett blått streck där man kört. Då hittar du alltid hem och du kan spara det som spår som du kan redigera i datorn och lägga till i kartan. och spara favorit plattser. och framför allt att den kan visa kordinater så vid en t.ex olycka kan du uppge exakt possiton

Jag har ritat ett koppling shema nu men det går inte ladda upp det så jag måste konvertera filen när jag hinner.


Så här blev monteringen!
Har ingen varvräknare så jag satt den där. Dock sitter den plasten ganska löst så jag la lite silicon på baksidan så det skulle bli stabilt.
Annar kan man bara bygga en plåt och dra fast i överfallsbultarna till styret som man skruvar fästet i =)
åkersjön23 002.jpg


Angående att montera 12 volts uttag.
Om det är framdraget som du skriver så är det garanterar likspänning eftersom alla 12 volts prylar är avsädda för bilar som alltid har likspänning.
Dock rekomenderar jag inte att köra gpsens original strömförsörjings kable genom ett 12volts uttag på skotern for dom är byggda för innomhus bruk. alltså inte vattentät på något vis. Och kontakten till gps:en är inte häller tätad på den som den är på den som följer med till fästet.
Men om ni har framdragna kablar för 12volts uttag är det ju ännu enklare att koppla in gps:en där