Justera stötdämpare

ricco

Medlem
15 aug 2005
34
0
6
Umeå
Undrar hur man skall justera stötdämparna på en rev för att den ska bli mer kursstabil då man tar gupp i högre farter.
Har hört från känd crossguru att man skall ha bakre boggidämparen/fjädrar så lös som möjligt. Men är fundersam på om man kanske skall styva upp framdämparna ( i framvagnen) lite mer än orginal. Någon som provat ?
 

Mikael_N

Välkänd medlem
12 aug 2004
4.403
4
38
55
Kalix, Sweden
www.kartman.se
Spelar väl egentligen ingen roll vilken skoter du har, man skall ha den så lös så att det precis inte klappar igenom när du kör. På så sätt så utnyttjar du hela stötdämparna och dess retur. Om du har den tokhårt inställd så studsar du ju bara fram och dessutom så utnyttjar du bara en bråkdel av stötdämparen, och dessutom kanske returen på dämparen inte är gjort för att ha fjädern på max och då får du ännu taskigare retur på stötdämparen.
 

ricco

Medlem
15 aug 2005
34
0
6
Umeå
Nja !

Reven går mycket hårdare in i guppen med framvagnen tycker jag. Hade en ZR 440 tidigare som man fick betydligt mer flyt med över guppen.
Kombinationen verkar vara svårare att få till men det finns säker en lösning.
Tror på att shimsa om dämparna i framvagnen pga att jag får ha fjädrarna väldigt hårt spännda för att de ej skall bottna stumt.
 

Mikael_N

Välkänd medlem
12 aug 2004
4.403
4
38
55
Kalix, Sweden
www.kartman.se
Och fortfarande så är lösningen:
Gör framvagnen styvare så den inte dunkar genom, men tänk på att framvagnen jobbar ihop med främre boggiedämparen, och främre boggiedämparen jobbar ihop med bakre. Och är något felställt där så kan det bli knepiga resultat. Exempelvis om främre boggiedämparen är för mjukt inställd, då får du tokmycket tryck på framvagnen. Och skall du då kompensera detta genom att spänna framvagnen ytterligare så kommer skotern betee sig myyyycket underligt.

Givetvis, om man nu måste spänna fjädrarna max fram för att REV kanske är tokframtung så måste man nog schimsa dämparen för att returen inte skall sticka och kanske skaffa kraftigare fjädrar.