Jordens normalstadium är det som vi i dagligt tal brukar kalla istid, det innebär ett km-tjockt istäcke över skandinavien, istiderna varar i 100'000-130'000 år, interglacialerna, det stadium jorden befinner sig i nu, brukar vara i 10'000-13'000 år ungefär, nu är det ca 13'000 år sedan denna interglacial började, så snart är det dags för jorden att återgå till normalstadium, istid.
Enligt borrprover från glaciärer på grönland från förra interglacialens slutskede var övergången milt sagt dramatisk, den inleddes med en period med ökad årsmedeltemperatur, vilket leder till ökad avdunstning, som i sin tur leder till ökad nederbörd, översvämningar mm, och den ökade nederbörden leder till en avkylning.
Senaste nedisningen tog någonstans mellan 5 och 10 år från inledning till fullbordat faktum.
Vissa forskare hävdar att en ökad temperatur som i sin tur leder till ökad nederbörd i Norge kan ge förendringar i strömförhållanden på Nordsjön, vilket skulle kunna styra om Golfströmmen, vilket i sin tur skulle kunna snabba på nedisningsförloppet, så det kan vara en förklaring till den dramatiska nedisningshastigheten.
Vid en nedisning kommer klimatzonerna på norra halvklotet att komprimeras, havsnivån sjunker, vilket leder till att stora områden som i dag är havsbotten, exempelvis nordsjön, blir ladområden.
Det finns kända boplatser, skogar och andra fynd från perioden för förra istiden på bottnarna i nordsjön och i områden kring Danmark.