Funderade på det här med kladdplattan och hur hårt den packar snön.
Tittar man på en renklöv – som har nämnts av Stig Larsson tidigare här i tråden – så hamnar man någonstans på 2,5 kg/cm2 som specifikt marktryck.
Då är det en ordentlig sarv med bra horn och med två klövar samtidigt i backen under promenaden.
Har man en kladdrulle som för exemplets skull antas väga 100 kg behövs då 40 cm2 för att få 2,5 kg/cm2 (samma som renen).
Med en kladdrulle som är 125 cm lång (sladdens bredd) ska då kladdrullens kontaktyta mot snön vara 0,32 cm x 125 cm! Alltså bara 3,2 mm!
Detta är givetvis inte realiserbart med en slät rulle men man kan nog förse rullen med utstickande föremål som pressar ned snön.
Enklast gör man kanske detta genom att ställa ett 3 mm plattjärn på högkant längs hela rullen och pressa ner det i snön. Men bara
ett enda plattjärn i taget!
Nu börjar man inse problemet, kladdrullen med diametern 50-60 cm(?) som har använts av flera av sladdkonstruktörerna här packar förstås inte snön på långa vägar så hårt som en renklöv – knappast ens som en järv som ju har väldigt lågt marktryck med sina stora paddlar till tassar.
För att packa snön bättre än med rullen behövs nu t.ex en mycket smal kladdplatta och då kommer nästa problem, hur ska man då få sladden att inte gräva ner sig till Kina om kladdplattan är så smal att den tappar bärigheten?
Lösningen förefaller att vara två skenor längs sidorna på sladden och detta har ytterligare en fördel, sladden skär inte för djupt i plogkanterna när man korsar en plogad väg.
Nu behöver ju inte skenorna gå längs hela långa vägen av sladden, det räcker om de uppåtböjda skenornas spetsar börjar en bit framför hyvelbladet. Men skenorna bör ha en marklängd på åtminstone 2-2,5 meter för att flyta över ojämnheterna bra.
Och nu kommer finessen som Swikberg introducerade i inlägg nr 58 här i tråden, en smal fixerad sektion av en rulle som packar snön längst bak på sladden. Swikbergs ”kladdplatta” är förstås bredare för att orka bära upp sladden så en ännu smalare version behövs. En 40 mm bred plan platta med brätten framåt och bakåt kan vara något som bör testas, justerbar i höjdled för att kunna ställas ner så att den bär så mycket som möjligt av sladdens tyngd baktill men utan att lyfta sladden som ju ska glida på skenorna. Och skotern ska orka dra sladden också. Men en 5900 (Gamla Bettan) orkar dra förvånansvärt mycket... :biggrin1:
Främre delen av sladden har en konstruktion liknande CS med ett vridbart drag och skida 1,5-2 m framför hyvelbladet. Totallängden 3,5-4 meter verkar vara en proportionellt hyfsad längd på underverket.
Många vill väl ha flera skär för att sladden ska avverka knölarna på mindre antal körningar och det kan man väl hålla med om. Men alla har inte en bandvagn att dra med och tvingas man ställa upp skären för att skotern ska orka så avverkar man ändå inte mera.
Vill man fundera vidare så kan man nog komma fram till lösningar som luckrar upp de uppstickande knölarna på leden och det enda hyvelbladet kan då ta med sig bra med snö just från topparna.
Kunde vara riktigt intressant att damma av svetsen för att testa de här idéerna!