Lyckligt vis finns det tillverkare som BRP med deras REV chassis som har bromsen där den ska vara, på drivaxeln.
Rev har bromsen på sekundäraxeln, XP har den på drivaxeln... och det är ett jävla meck att den är ivägen vad än man ska göra när den sitter på drivaxeln...
C3 Powersports har ett system där man ersätter kedja och drev med kuggrem och kuggremshjul. Alltså samma princip som en kamrem, men med en starkare rem.
Säkert en bra lösning, som stjäl mindre effekt.
En polare hade en Snow Hawk med kuggrem istället för kedjehus, den gamla modellen med rotax 503. Han byggde om till kedjedrift istället för rem och tjänade massor med effekt i backen. En rem är som mattan, det är en gummi/plastbit som äter effekt genom hysteres. En kedjetransmissions enda förluster är genom friktion och extremt små när det gäller en enstegs växel i oljebad... mycket mindre än förlusterna i en remtransmission. Anledningen till att folk kör med rem istället för kedja är att det är enklare att ha med en reservrem och byta den i skogen när något havererar än att bli stående med spräckt kedjehus vilket ofta händer när en kedja ryker.
Att mattan i sig själv skulle ta mycket effekt att driva runt i högre hastigheter har jag svårt att tro. Visst skiljer det sig på en hög kams matta och en låg kams matta. I friktion mot underlag och luftmotstånd. Men att mattan skulle behöva 40 kw att bara drivas runt i till exempel 200 km/h.
Visserligen tvingar man mattan runt boggin och drivaxeln. För att mattan i sig eftersträvar att vara rund som en ring av centrifugalkraft. När man sätter fart på den.
Tro vad du vill, det är så det är. Gummi och plast, eller nära nog alla polymera material, uppvisar hysteres d.v.s en energiupptagning när materialet deformeras fort och ofta. I gummits fall finns tröskeln ungefär i området kring 1Hz. Deformeras materialet, (böjs, dras ut, trycks ihop etc) oftare än en gång per sekund börjar materialet "äta" energi och omvandla det till värme även helt utan att friktion är inblandat, (eller nåja, hysteres kan väl till nöds beskrivas som inre friktion mellan molekyler inuti ett material)
Någonstans försvinner kraften. Som jämförelse behövs det ca 200 hk för att komma över 322 km/h med en motorcykel. En snöskoter behöver ca 800 hk för att komma över 322 km/h.
Var tar kraften vägen?
Se ovan, tillsammans med accellererande friktionsföluster
En annan detalj. Variator drivlina klarar inte av höger varv än 8500 varv i minuten. Vilket är väldigt lågt. Inte för att jag vet vad som händer om man låter det varav till 12500 varv i minuten. Men antagligen kommer det att börja flyga saker genom luften.
Men låt säga en 800cc motor utvecklar 150 hk vid 8500 rpm. Med en annan portning, pipa, tändning, kanske kortare slag längd på grund av kolvhastigheten kan man ta ut 220 hk vid 12500 rpm. Rent teoretiskt!
Om snöskoter industrin ska kunna ta prestanda snöskotrarna till nya nivåer behövs en annan drivlina.
Det var sant tidigare. Moderna variatorer har inga problem förrän en bit över 9000 då börjar dom tappa effektivitet.
Mina funderingar rör sej istället kring varför i hela friden dom flesta skotermotorer är portade som dom är. Många moderna skotermotorer har porttider som galant skulle räcka till att varva 12-13-14000 varv eller mer för att sen ta ner toppvarven med pipan??? Varför gör man så? Gör mindre hål, öka på kolvlivslängden och skippa dessa jävulskt onödiga avgasportar!!!
Hursomhelst så är jag inte emot utveckling och ingen skada av att fråga men i nuläget ser jag inga vettiga alternativ till variatorerna. Wiliams F1-stall utveklade en CVT-låda en gång i tiden. Den vart så jäkla lyckad att den förbjöds innan dom ens hann köra ett enda lopp med den, den kanske går skoterkonvertera??!! =)
Vi får hoppas på en fortsatt/igångsatt utveckling inom skoterbranschen och hips vipps så har vi en ofelbar lätt CVT........ och kanske kanske en gång långt in i framtiden en körbar 4t-skoter =)