Tack så mycket moparman,
jag hittat en interessant artikel i ZATZY.com
Mvh. Hubbe
SaabJohan
Registered User
Namn: Johan Edlund
Reg.datum: apr 2001
Ort: Borlänge
Inlägg: 8 872
Postat: 2003-06-19, 16:43 OK. Till en början så kan jag säga att dieselaggregat ÄR större. Det kan väl alla som har skruvat på ett aggregat från en 200-300 hästkrafters lastbil intyga, förväntade de sig mer eller mindre effekt månne? Naturligtvis mer effekt, man hade med god marginal kunnat plocka ut 200-300 hk med en MHI TD04 eller liknande medans T04E, HX40 eller GT40 snurran man hittade på lastbilen är god till ungefär det dubbla!
Dieselmotorer tenderar också till att ha större avgashus, så för att få det körbart på en bensinare så kan man bli tvungen att bulta dit ett mindre hus.
Dieselmotorer ger inte avgaser som en bensinare. Bensinmotorer ger mycket lite avgaser på låga varvtal/låg belastning men väldigt mycket på höga varvtal/hög belastning. Dieselmotorer ger avgaser på ett mycket jämnare sätt, skillnaden vid fullast och låg last är inte så stor. Det är också pga av detta som man kan köra dieslar helt utan någon form av laddtrycksreglering (som wastegate).
Då man började med turbo på bensinmotorer så körde man också dessa utan laddtrycksreglering eller med en ventil som släppte ut luft under höga laddtryck. Detta gjorde att man fick använda mycket stora aggregat vilket gjorde att motorerna blev mycket svårkörda, i alla fall om man hade liten cylindervolym. Detta fick BMW:s turbobilar under 70-talet känna på, men så blev de aldrig någon hit. Den samtida Porschen hade större motorvolym och därför blev inte problemet lika tydligt. På Saabs turbomotorer kom man dock med något nytt, en ventil som släppte avgaser förbi turbinen och som kunde reglera laddtrycket.
Idag har man även på dieselmotorer börjat använda laddtrycksreglering, antingen med wastegate och ett något mindre avgashus för att få laddtryck på lägre varvtal och därmed bättre vridmoment. På personbilsdieslarna använder man numera VNT på de flesta nykonstruerade motorerna. Det börjar också dyka upp VNT på lastbilsdieslar även om jag tror att det är ganska ont om serieproducerade lastbilar med sådana aggregat, med lastbilsmarknaden är ju också lite gammalmodig och tveksam till nymodigheter.
VNT eller variable nozzle turbine är en avgasturbin där man kan variera nozzelarean genom ledskenor i avgashuset. Detta gör att man kan variera "storleken på avgashuset". Tyvärr så har ledskenorna en ovana att oxidera fast i höga temperaturer därför används de inte i bensinmotorer men det är säkert bara en tidsfråga (och pengafråga) tills de gör det.
T04E är ett turboaggregat som tillverkas av Garrett, T04B tillverkades av Rotomaster som sedan köptes upp av Garrett. T04E är en rätt nyutvecklad snurra, medans T04B är något äldre.
Garrett har i princip en T serie, T25, T3, T04, T72 m.fl. och en nyare GT serie, GT12, GT17 o.s.v., från GT30 och uppåt är dock aggregaten avsedda enbart till dieslar.
Garrett har också några rena tävlingsaggregat, dessa är T04S, TR30R och BR74.
MHI, eller Mitsubishi Heavy Industries, tillverkar en serie aggregat som heter TD02, TD025, TD03, TD04, TD05, TD06 o.s.v.
Sedan finns dessa i olika utförande och storlekar som tex TD04HL-15T-5.
Holset är en engelsk tillverkare som enbart tillverkar aggregat avsedda för dieselmotorer. Holset har bland annat en äldre H serie, tex H1, H2 m.fl. och en nyare HX serien, tex HX40, HX50, HX60. De har även kommit med en ännu nyare serie som heter HE där alla aggregat har VNT (Holset kallar det VGT), tex HE300, HE400, HE500. Holset samarbetar även med den japanska turbotillverkaren MHI.
Sedan har vi också BorgWarner Turbo Systems vilket utgörs av tyska KKK (Kühnle, Kopp & Kausch) och amerikanska Schwitzer.
Sedan finns ju förstås Turbonetics, HKS, GReddy m.fl. Dessa är dock inga riktiga turbotillverkare utan modifierar enbart aggregat från ovanstående tillverkare. Turbonetics och HKS modifierar Garrett, medans GReddy främst modifierar Holset aggregat. Personligen så är inte jag så imponerad av dessa aggregat då det inte ger speciellt mycket turbo trots skyhöga priser.
Så vad skiljer då en dieselturbo från en bensinturbo. Jo storleken som jag tidigare nämnt men också materielen i aggregaten kan skilja då dieselaggregaten är avsedda att användas i lägre temperaturer (lägre avgastemperatur). Dock så kan många av dieselaggregaten klara temperaturerna från en bensinmotor, vet att det finns folk som har kört med exempelvis Holsets HX serie med en avgastemperatur på över 900 grader.
Tävlingsaggregaten är dock de turboaggregat vilka har bäst material, MAR-M 247 i turbinen och rostfritt i avgashuset. Dessa material, i alla fall MAR-M 247 i turbinen finns dock på vissa serieproducerade aggregat eftersom det klarar 1050 grader i konstant avgastemperatur. Dessa material hittas inte i tex Turboneticsaggregat utan de använder sämre material.
Vattenkylning kan fås i tillval till de flesta aggregat, dock så är det ganska onödigt på dieselmotorer så många bil/lastbilstillverkare väljer bort det. Vattenkylning används inte heller till tävlingsaggregat.
Sedan finns det olika lagringar för kompressorn/turbinaxeln, vanliugast är hydrodynamiska lager, dvs lager som flyter på en oljefilm som fixas av oljetrycket. Dels så flyter turbinaxeln i radiallagret och dels så flyter lagret i lagerhuset detta gör att varvtalet för den aktuella ytan halvreras.
Axiallagret brukar vara ett hydrodynamiskt lager det också, dessa kan ha en lageryta på 360 grader kring axeln men det kan också ha en mindre lageryta, kring 270 grader eller så. 360 graders lager används vid högre belastningar.
Vid ännu högre belstningar så kan ett keramiskt vinkelkontaktskullager användas istället för det hydrodynamiska axiallagret, detta ger också mindre friktion.
Man kan även plocka bort alla hydrodynamiska lager och ersätta med keramiska kullager, då blir friktionen ännu lägre men den tål inte fullt lika höga belstningar som med ett keramiskt kullager.
Sedan finns det kompressorhjul med varierande arbetsområden med flöde och tryckförhållande. Likaså med turbiner, det finns även en turbin av mixed flow typ som ger kan höja turbineffekten med 20%. Sedan finns det olika storlekar på hus, både turbinhus och kompressorhus som också är avgörande för turboaggregatets beteende.